Οι δύο κύριες ποικιλίες καφέ που καλλιεργούνται ευρέως είναι ο Arabica και ο Robusta. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ποικιλιών σε ό,τι αφορά το φυτό, τη γεύση, την ποιότητα και τις συνθήκες καλλιέργειας. Ας δούμε τις κύριες διαφορές:
Είδος καφέ:
Arabica (Coffea arabica): Ο καφές Arabica είναι πιο διαδεδομένος και θεωρείται υψηλής ποιότητας.
Καλλιεργείται σε υψόμετρο από 1100m έως και 1950 – 2000m, έχει αυγοειδές σχήμα είναι αρκετά ανεπτυγμένος σε μέγεθος κόκκου και έχει μεγάλη πυκνότητα. Γευστικά έχει ευχάριστη και γλυκιά γεύση λόγω της αρκετά χαμηλής περιεκτικότητας καφεϊνης και προσφέρει πάντα ζωντανά και έντονα αρώματα. Όσο πιο ψηλά καλλιεργείται το καφεόδεντρο, τόσο πιο γευστικούς και αρωματικούς καφέδες έχουμε.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε τέτοια υψόμετρα δεν υπάρχει η περιβαλλοντική μόλυνση της “πόλης”, καυσαέριο, αρρώστιες, μολυσμένο νερό, κ.ά., επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι, το είδος της Coffea arabica είναι πιο ευάλωτο σε αρρώστιες και μικροοργανισμούς και εύκολα μπορεί να υποστεί ζημιά. Ένας λόγος είναι, όπως προαναφέραμε η χαμηλή περιεκτικότητα καφεϊνης. Η καφεϊνη είναι ένα συστατικό που βοηθάει στην άμυνα του καρπού πάνω στο δέντρο, είναι ικανή μέχρι και να σκοτώσει οποιοδήποτε μικροοργανισμό ή έντομο πάει να προσβάλλει τον καρπό.
Παρασκευάζοντας αυτό το είδος σε ρόφημα καφέ, θα μας προσφέρει γλυκύτητα, οξύτητες φρούτων και εσπεριδοειδών και ευχάριστα αρώματα ξηρών καρπών, λουλουδιών, κ.ά.
Robusta (Coffea canephora): Η robusta, φημίζεται για τον επιθετικό χαρακτήρα που έχει στην γεύση, τα έντονα χαρακτηριστικά γήινων γεύσεων με ήπιες αρωματικές ιδιότητες.
Γενικά,
Καλλιεργείται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Γευστικά έχει μια πολύ έντονη, επιθετική και πικρή γεύση, με χαρακτηριστικές “φιλικές” γεύσεις σοκολάτας που μπορείς να ξεχωρίσεις σε καλές ποικιλίες. Η πικρή και έντονη γεύση που έχει, οφείλεται ξεκάθαρα στην αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη.
Η γεύση που έχει η καφεϊνη εάν την δοκιμάσεις σκέτη σε μορφή σκόνης, είναι πικρή.
Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, το καφεόδεντρο της robusta μπορεί να καλλιεργηθεί και σε χαμηλά υψόμετρα κοντά στις μολύνσεις “της πόλεως”, γιατί δεν είναι ευάλωτη και έχει όλα τα εφόδια να αμυνθεί κόντρα σε αυτήν.
H επιλογή του σωστού χαρμανιού εξαρτάται από το προσωπικό μας γούστο και το ιδιαίτερο γευστικό αισθητήριό μας. Υπάρχουν λάτρεις του καφέ που προτιμούν πιο ελαφριά, αρωματικά χαρμάνια καφέ, ενώ άλλοι επιλέγουν καφέδες με ένταση και πικράδα.
Αν ακόμα δεν έχετε καταλήξει, πειραματιστείτε και δοκιμάστε διαφορετικούς καφέδες – το γευστικό ταξίδι θα είναι ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Αν έχετε απορίες, ζητήστε μας να σας κατευθύνουμε σχετικά με την επιλογή του χαρμανιού που θα δοκιμάσετε.