Marvas Coffee

Η ιστορία του Ελληνικού καφέ

Ο ελληνικός καφές είναι μια σημαντική παράδοση στην ελληνική κουλτούρα και αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συνδιαλεκτικότητας και χαλάρωσης.

Ας δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον ελληνικό καφέ:

Ο καφές έφτασε στην Ελλάδα κατά τον 16ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν οι Τούρκοι εισήγαγαν τον καφέ στην περιοχή. Αρχικά, ο καφές προσφερόταν σε μουσουλμανικούς καφενέδες και ήταν γνωστός ως “τουρκικός καφές”. Ετοιμαζόταν σε μια μικρή κατσαρόλα που ονομαζόταν “καφετζί” ή “ιμάμ”. Κόκκοι καφέ ψιλοκόβονταν και βράζονταν μαζί με τον κανονικό καφέ και την ζάχαρη, στην χόβολη.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ελληνικός καφές ανέπτυξε τα δικά του χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες πρόσθεσαν περισσότερη ζάχαρη και παρουσίασαν τον “γλυκό” και τον “σκέτο” καφέ, ανάλογα με την ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, ο καφές άρχισε να σερβίρεται συνήθως με ένα ποτήρι νερό και να συνοδεύεται από γλυκά του κουταλιού και λουκούμια που δεν έλειπαν ποτέ από κανένα ελληνικό σπίτι και μαγαζί.

Τα καφενεία άρχισαν να γίνονται κοινωνικά κέντρα όπου οι άνθρωποι συναντιόνταν για να παίξουν τάβλι, να συζητήσουν και να απολαύσουν τον καφέ, και τον χρόνο τους με φίλους και οικογένεια.

Ο ελληνικός καφές έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου, όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων αλλά και των λάτρεων του καφέ παγκοσμίως. Καφετέριες που σερβίρουν ελληνικό καφέ μπορούν να βρεθούν σε πολλές χώρες.

Πλέον στις 1 Οκτωβρίου γιορτάζεται η “Ημέρα του Ελληνικού Καφέ” στην Ελλάδα, με εκδηλώσεις που τιμούν αυτό το δημοφιλές ρόφημα, που έχει γίνει για όλους μας μια αγαπημένη συνήθεια!